Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Fraude vamale la Giurgiuleşti, Sculeni…

Fraude vamale la Giurgiuleşti, Sculeni şi Cahul

O echipă mixtă de vameşi şi grăniceri a identificat trei cetăţeni ai R. Moldova implicaţi în trafic ilicit de ţigări. În rezervorul pentru combustibil al unui automobil „Volkswagen”, un locuitor de la Sculeni, care pleca la Iaşi, a introdus ambalate în pungi de polietilenă 1381 pachete de ţigări „Plugarul”, în valoare de 4800 lei.

La volanul unui „Chevrolet Captiva”, înmatriculat în Vaslui, un locuitor al raionului Cahul în torpedo, aripi şi scaunele din spate a tăinuit 500 de pachete de „Plugarul”, iar un alt cahulean în bara de protecţie a autoturismului „Volkswagen” cu numere de înmatriculare bulgăreşti,
a utilat un ascunziş în care a tăinuit 240 pachete de ţigări de aceeaşi marcă comercială. Vameşii de la posturile Sculeni, Cahul şi Giurgiuleşti au reţinut ţigările şi automobilele în vederea confiscării.

Un cetăţean al Turciei a încercat să ia cu asalt piaţa de desfacere autohtonă, mai scumpă decât cea din Spaţiul Comunitar. Acesta, prin substituirea actelor vamale, a subestimat valoarea unor radiatoare şi părţi ale lor cu circa 60 mii de lei, marfa şi autocamionul „Mercedes 711D” fiindu-i reţinută pentru confiscare la postul vamal Giurgiuleşti. Ele devin probatoriul dosarului penal instrumentat pentru fals în acte şi nedeclararea autentică a mărfurilor transportate peste frontiera vamală (art.248 al.1 Cod penal).

Un cahulaen care transporta în automobilul propriu „Toyota” 350 kg de castraveţi s-a eschivat de la controlulş vamal. Ancheta iniţiată de ofiţerii Sectorului de echipe mobile „SUD”, urmează să stabilească circumstanţele acestui caz. Fiind stopat, la Giurgiuleşti, de către echipajul mixt vameşi-poliţişti, conducătorul auto a explicat că castraveţii în stare proaspătă i-a procurat în România şi marfa n-a declarat-o în vamă pentru a nu achita drepturile de import. Acum marfa este depozitată la un frigider industrial din zonă fiind dispusă o cercetare de serviciu.

În şase cutii ascunse într-un autocar „Man” care se reîntorcea cu colete neînsoţite din Praga, vameşii au descoperit lustre din cristal produse în Cehia, cu preţul de circa o mie euro o unitate. Acum angajaţii Biroului vamal Cahul, în comun cu experţii din domeniu asamblează lustrele, pentru a putea stabili cantitatea lor, care va fi inclusă în raportul de iniţiere a cercetărilor în dosarul penal intentat.